Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG ZNANOST, TEHNOLOGIJA Solarne ćelije ...

Solarne ćelije tiskane na papiru: Nova tehnologija znanstvenika s MIT-a

07.05.2010 u kategoriji ZNANOST, TEHNOLOGIJA
Ispiši stranicu

Solarna tehnologija

Zamislite: solarne ćelije koje ste nabavili kako bi unaprijedili vlastiti energetski status, jednostavno zalijepite na kuću umjesto da unajmljujete profesionalne instalatere?

Čini se nestvarno, no, tvrdnja istraživača sa Instituta za tehnologiju (MIT) u Massachusetssu, da su otkrili način kako tiskati tanke solarne ćelije na papiru pomoću procesa koji nalikuje na rad standardnog pisača s tintom, prema pronositeljima ove vijesti, mogao bi razuvjeriti i najsumnjičavije.

Naravno, kažu još, ukoliko uspiju unaprijediti učinkovitost istih, kao i kada revolucionarni razvoj preraste u proizvodnju opipljivih solarnih panela.

U sklopu istraživačkog projekta kojim se želi potaknuti energetski napredak, znanstvenici sa MIT-a uspješno su, kako se javlja, papir obložili solarnom ćelijom, koristeći tehniku oblaganja organskim poluvodljivim materijalom, koja se temelji na procesu sličnom punjenju printera.

Tiskane solarne ćelije novinarima je predstavio Vladmir Bulović, direktor, prije dva dana otvorenog Eni - MIT Solar Frontiers Research Center-a.

Ćelije su još uvijek u fazi istraživanja i godinama udaljene od komercijalizacije, ali inauguriraju obećavajući način smanjenja mase solarnih panela.

Materijali koje su istraživači MIT-a koristili bazirani su na ugljičnim bojama, a ćelije imaju stopu 1.5%- 2% učinkovitosti u pretvaranju sunčeve svjetlosti u električnu struju. Zapravo se bilo koji materijal može koristiti ukoliko je prilagodljiv sobnoj temperaturi, izjavio je Bulović.

Profesorica s MIT-a Karen Gleason vodila je istraživanja i napravila sažetak za znanstvenu recenziju, ali još nije objavljen. MIT i Eni poručili su da je ovo prvi put da je solarna ćelija tiskana na papiru. Ako se ideja pokaže do kraja uspješnom, proces će u budućnosti biti korišten za tiskanje ćelija na metalnoj foliji ili plastici.

Trenutno dominantni materijal za solarne ćelije je silicij, koji je trajan i napravljen od materijala u izobilju, a tendencija je da mnoge kompanije razvijaju ili već prodaju tanke solarne ćelije, manje učinkovite, ali jeftinije za proizvesti.

Tijekom press konferencije, Paolo Scaroni, CEO talijanske naftne kompanije Eni, izjavio je da je Eni osnovao centar jer kompanija razumije da će hidrougljici kad tad biti iskorišteni, a da će je zamijeniti solarna energija. U isto vrijeme, izjavio je, trenutno dostupne tehnologije nisu dovoljne.
“Danas nismo dovoljno aktivni (u alternativnoj energiji) jer ne vjerujemo da su sadašnje tehnologije rješenje naših problema”, dodao je Scaroni.

Komentar urednika:
Teško je ne primjetiti eko brigu g-dina Scaronija kada priznaje da će ENI poraditi na iskorištavanju besplatne energije Sunca, i zatim, "dosljednost" jer će istovremeno sudjelovati u dovršetku priče s fosilnim izvorima. Naravno, pozitivno će biti energiju priskrbiti što širem krugu korisnika po pristupačnoj cijeni, po principu, da se pokriju troškovi tehnologije i “OK” zaradi.

EO

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30