Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG VOZILA, TRANSPORT Na svijetu ...

Na svijetu ima milijardu vozila

23.08.2011 u kategoriji VOZILA, TRANSPORTI
Ispiši stranicu

Planet automobila?

Dok sjedate u svoj automobil i vozite se na posao ili u kupovinu sigurno ste barem jednom nervozno stisnuli sirenu ili u mislima opsovali nešto vozaču kraj kojeg ste prošli. Jeste li primijetili da je automobila sve više, a pješaka sve manje?

Do istog je zaključka došao i američki časopis Ward koji je objavio rezultate istraživanja prema kojemu je krajem 2010. godine na svijetu bilo 980 milijuna vozila. Budući da smo sada već debelo prešli i polovicu 2011. godine, nije teško zaključiti kako smo danas prešli magičnu brojku od milijardu vozila na našem planetu. A tek kada se ovdje pribroje ispušni plinovi, curenje ulja, odbačeni stari dijelovi automobila i sami stari automobili – dolazi se do brojke od kojeg bi se i laicima zavrtjelo u glavi. A kako je tek jedinoj nam Zemlji koja sve to prima?

Ovome se ne treba čuditi jer u zadnjih deset godina kinesko tržište aumobila bilježi visoki skok, a predviđanja kažu da će do kraja ovog desetljeća samo Kinezi proizvoditi oko 50 milijuna novih automobila godišnje. Sada ovome treba pribrojiti i ostale proizvođače automobila, iako posrnule, ali još uvijek aktivne, iz Njemačke, SAD-a, Japana, i da ne nabrajamo dalje.

Ipak, Kina i dalje ima manje automobila po glavi stanovnika nego što ih ima zapadni svijet. Tako u Kini jedno vozilo dolazi na 17 stanovnika, a u Indiji dva čovjeka na njih stotinu ima automobil.

Već i danas ispušni plinovi imaju itekakav utjecaj na okoliš i promjenu klime. Teško je reći što će se dogoditi kada jednog dana bude još više automobila na cestama i kakav će tek to utjecaj imati na okoliš. Dakako, ne smijemo kriviti Kineze i Indijce ni njihove rastuće ekonomije jer tko, zapravo, ima pravo reći da oni ne smiju živjeti jednako dobro kao i zapadnjaci?

Vrtoglavi broj automobila na Zemlji

EO

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30