Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG OTPAD, RECIKLIRANJE Neki u ...

Neki u EU recikliraju 70, drugi samo 25% otpada

22.04.2012 u kategoriji OTPAD, RECIKLIRANJE
Ispiši stranicu

Recikliranje u EU neujednačeno

Dok se u nekim zemljama članicama Europske unije reciklira gotovo 70 posto otpada i gotovo se ništa ne odlaže na deponije, u drugima na odlagalištima završi više od tri četvrtine otpada, pokazuju nedavno objavljeni podaci Europske komisije.

Među zemljama EU postoje velike razlike pa tako šest njih, po podacima izvješća Europske komisije, odlaže manje od tri posto otpada - Belgija, Danska, Njemačka, Austrija, Švedska i Nizozemska. S druge strane devet je zemalja koje i dalje odlažu više od 75 posto otpada. Kaže se, ipak, da neke od novih članica pokazuju stalan napredak, i njihove stope recikliranja stalno rastu.

Novo izvješće EU komisije objašnjava da se kombinacija ekonomskih instrumenata - poreza i zabrane odlaganja i spaljivanja, shema odgovornosti za proizvođače i plati-koliko-odbaciš - pokazala kao najučinkovitiji način rješavanja problema gospodarenja otpadom.

Godine 2014. EK najvljuje reviziju ciljeva, a tada će se razmotriti bi li neki instrumenti trebali postati pravno obvezujući. Gospodarenje otpadom već je sad uključeno među uvjete za dobivanje novca iz europskih fondova.

Ako pak EU želi ispuniti ciljeve, među ostalim prekinuti praksu odlaganja otpada na deponije, odnosno, etablirati maksimalno recikliranje, ekonomski instrumenti morali bi se šire provoditi u svim zemljama članicama, kaže se u izvješću EK.

Puna prilagodba europskoj politici gospodarenja otpadom mogla bi stvoriti dodatnih 400.000 radnih mjesta u EU i donijeti godišnje dodatnih 42 milijarde eura prometa, tvrdi se u izvješću EU komisije.

EO

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30