Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG NOVOSTI Prosvjedi u ...

Prosvjedi u Kopenhagenu nastavljeni

13.12.2009 u kategoriji NOVOSTI
Ispiši stranicu

Neradna konferencijska nedjelja

Nedjelja je za sudionike summita u Kopenhagenu možda bila slobodna, ali ne i za prosvjednike koji su i danas pohodili ulice glavnog danskog grada, kao ni za dansku policija koja je odgovorila na sličan način kao i jučer, i privela oko 200 prosvjednika.

Nekoliko stotina prosvjednika u organizaciji koalicije Climate Action Justice, kako saznajemo iz svjetskih medija, namjeravali su blokirati dio kopenhaške luke u kojem se nalazi sjedište najveće pomorske tvrtke A.P Moeller-Maersk, u čemu ih je policija spriječila, s obrazloženjem da prosvjed nije prijavljen, odnosno zbog toga što su, kako se tvrdi, u vozilu koje je prethodilo povorci, pronađene plinske maske i čekići. U akciji su primijenjene i mjere prisile, koje su razultirale odvođenjem prosvjednika u specijalni policijski centar blizu Kopenhagena, gdje mogu ostati u pritvoru do 12 sati.

Tijekom ova dva dana, prema tvrdnjama policije, privedeno je ukupno 968 prosvjednika, od kojih je 13 zadržano protiv kojih će se, vjerojatno, poduzeti zakonske mjere.

Na konferenciji je bio neradni dan, međutim više od 40 ministara okoliša zemalja sudionica bili su u danskom Ministarstvu vanjskih poslova na neformalnim razgovorima o smanjenju emisije stakleničkih plinova i financiranju siromašnih zemalja protiv klimatskih promjena. Detalji ovih razgovora nisu poznati, međutim, teško da se mogu u bitnome razlikovati od svih do sada vođenih u konferencijskom centru Bella, tijekom proteklog tjedna.
Obećanja i ciljevi smanjenja emisija spominjana u dosadašnjem tijeku pregovora manja su od minimalno potrebnih da bi se globalne temperature zadržale ispod opasne razine, a ljudi širom svijeta to prepoznaju i s pravom se traži da se prestane s igrom riječi i pređe na učinkovita djela.

Da će slijedeći dani, kada dolaze glavni igrači, šefovi država najvećih zagađivača, donijeti nešto bitno novo, teško je vjerovati, obzirom na to da se već danima kao mantra ponavlja da sporazum najvjerojatnije neće biti postignut, unatoč notornoj činjenici da vrijeme za globalnu akciju ističe.

EEM

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30