Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG INTERAKTIVNO Kuće za ...

Kuće za haićanske stradalnike: Sad!

03.02.2010 u kategoriji INTERAKTIVNO
Ispiši stranicu

Održivost nakon katastrofe

Nakon spoznaje o tragičnim posljedicama katastrofalnog potresa u Haitiju, reakcije većine ljudi bile su nevjerica, užas, tuga i tupi osjećaj nemoći, no, ipak, nakon neminovnog suočavanja s istinom mnogima su, logično, do uma počele stizati razne zamisli o tome što učiniti, kako pomoći.

Kad se gleda iz osobne perspektive uobičajena i najbrža reakcija na ovu katastrofu svakako je bila ad hoc financijska pomoć, međutim, kod onih vičnih praktičnim rješenjima jedna od prvih kreativnih zamisli bila je: Napaćenom narodu Haitija najhitnije treba izgraditi kuće!
Uvjereni da već postoje mnoga rješenja, ovdje izdvajamo ad hoc prijedlog koji je dao Andrés Duany, američki arhitekt iz Miamia.
Montažna kuća prema njegovom prijedlogu je ogoljena, šuplja struktura, od materijala koji može izdržati potrese i uragane. Nazvana 'JEZGRA', ova svijetla, proširiva stambena jedinica (modul), koja može primiti do osam ljudi, izvodi se od kompozitnog materijala koji projektant naziva 'apsolutno čudesnim', jer je vatrootporan, vodootporan i otporan na plijesni, tanak, ali i dalje snažan i trajan.
Kuća je pravokutnog oblika visine oko 2,5 m, s podom površine oko 2,5 x 6,0 m. Vanjske stijenke ove montažne kuće su otvorene i prekrivene gustom mrežom ili platnom kako bi se omogućila cirkulacija zraka, istovremeno s nadstrešnicom koja stvara hladovinu, zaklon i prostor za kuhanje na otvorenom. Kako bi stvorila zaštitu od pljuskova, tu su paneli od vodootporne tkanine koji se u slučaju kiše spuštaju i pokrivaju otvore.
Obzirom da je ova kuća-sklonište predviđena samo za smještaj ljudi, bez sanitarnog čvora, pretpostavljamo da je arhitekt zamišljao zajednički sanitarni objekt u formiranom naselju.

Arhitekt Duany, koji je pomagao u razvoju kućica za smještaj stradalnika nakon uragana Katrina, vjeruje da se bez puno problema ova kuća, koja bi trebala biti jeftina, može isporučti na Haiti u nevelikom paketu, te bi se mogla podignuti uz pomoć lokalnih radnika u nekoliko sati. Prototip ove nastambe već je proizveden u jednoj tvornici u Miamiju i sada se samo čeka utvrđivanje lokacije na Haitiju.

Svijet je reagirao, UN, imućne zemlje... situacija će se, ako se može u uvjetima Haitija tako govoriti, ipak dovesti u nekakav red, beskućnici će uglavnom dobiti šatore, nadajmo se i montažne kuće poput ove koju smo obradili, međutim, i dalje ostaje pitanje kako sustavno, ekonomično, učinkovito i održivo riješiti problem smještaja stradalog stanovništva najsiromašnije svjetske države.

EEM + Miami Herald

Vezani članci

26.01.2010

Komentari (trenutno: 0)

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30