Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG ENERGIJA Japanci izgubili ...

Japanci izgubili povjerenje u sigurnost nuklearki

06.09.2011 u kategoriji ENERGIJA
Ispiši stranicu

Treba razvijati nove izvore energije

Gfk je proveo istraživanje u Japanu na 1,000 ispitanika starijih od osamnaest godina. Pokazalo se da su Japanci izgubili povjerenje u nuklearke, ali još uvijek velik broj njih smatra da bi sadašnje nueklarke trebale ostati u pogonu ili bih ih trebalo povećati.

Istraživanje pokazuje da je katastrofa na nukleraki Fukushima iz ožujka ove godine značajno poljuljala povjerenje građana u sigurnost nuklearki. Pojavila se i široka skala kritika zbog načina na koji je rješavana kriza. Građani smatraju da su obnova/sanacija pogođenog područje i novi razvoj izvora energije najvažniji cilj u sljedećoj dekadi. Ipak, gotovo četiri od deset Japanaca vjeruje da bi sadašnji broj nuklearki u Japanu trebao ostati u pogonu ili bi se čak trebao povećati.

Istraživanje je pokazalo da se tri četvrtine japanskih građana sada osjeća manje sigurnim nego prije katastrofe. Čak 80 posto smatra da vlada nije davala istinite informacije o težini i razmjerima stvarnih događanja. Dvije trećine ispitanih strahuje zbog posljedica koje se mogu odraziti na vlastiti život, posao i budućnost. Dobre ocjene dobile su samo specijalne snage samoobrane – 90 posto populacije daje im pozitivne ocjene. Suprotno, tadašnji premijer Naoto Kan dobio je velike kritike od tri četvrtine ispitanih. Slične slabe ocjena - od 80 posto ispitanih dobile su i Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost te rukovodstvo TEPCO nuklearke.

Oko 60 posto populacije ne vjeruje ili tek vrlo malo vjeruje u sigurnost nuklearki koje su sada u pogonu. Približno polovina ispitanih je za smanjenje broja nuklearki koje su sada u pogonu (i tu prednjače žene). Ipak, trećina populacije smatra da treba ostati isti broj nuklearki, a 4 posto je čak za izgradnju novih.

Za 84 posto Japanaca sada je najvažniji cilj razvijati nove izvore energije. Jedino važnije od toga je obnavljane područja koje je bilo zahvaćeno katastrofom – tako misli 96 posto populacije.

EO

Vezani članci

22.09.2011
13.09.2011
05.09.2011

Komentari (trenutno: 0)

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30