Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG DJEČJI SVIJET 10 eko ...

10 eko savjeta za očuvanje svijeta u kojem živimo

28.09.2011 u kategoriji DJEČJI SVIJET
Ispiši stranicu

Eko školica za najmlađe

Ekološka svijest treba se razvijati od najranijeg doba. Podučimo li naše najmlađe, na kojima svijet ostaje, kako se ponašati savjesnije i odgovornije prema Prirodi, možda oni uspiju popraviti ono što su njihovi roditelji pokvarili.

SAVJET br. 1

Gasi svjetlo kad izlaziš iz prostorije. Tako štediš dragocjenu energiju.

SAVJET br. 2

Nagovori roditelje da kupe štedne žarulje. One troše mnogo manje energije od običnih žarulja.

SAVJET br. 3

Svaki put kad pereš ruke ili zube sjeti se zatvoriti slavinu u periodu prije samog ispiranja. Ovako ćeš svaki put uštedjeti oko 18 čaša vode.

SAVJET br. 4

Nemoj bacati otpatke po cesti i oko sebe. Sjeti se uvijek ih odložiti u kantu za otpatke. Tako će svijet oko tebe biti čišći i ljepši.

SAVJET br.5

Sjeti se koristiti obje strane papira. Kada bismo to svi činili posjeklo bi se mnogo manje stabala za izradu papira.

SAVJET br.6

Podsjeti mamu i tatu da televizor i ostale uređaje za koje je to moguće isključe iz napona kada ih ne koriste. Naime, električna energija se troši i kada su uređaji pod naponom (stand-by), a nisu u upotrebi.

SAVJET br.7

Razvijaj kreativost i od starog papira, plastičnih čaša i ostalog što bi inače završilo u smeću, izradi nove igračke, poklone za namilije za Božić i rođendane. Ovako će se smanjti količina otpada odbačenog u Prirodu.

SAVJET br.8

Kad god možeš pješači do vrtića, škole, trgovine ili kamo god ideš. Pametno je koristiti i bicikl. Ovako se smanjuje zagađenje automobilima, zrak je čišći, a osim toga, šetnja je zdrava za tvoje nogice.

SAVJET br.9

Nagovori roditelje na razvrstavanje otpada i odnosite ga u za to predviđene kontejnere. Naime, za recikliranje materijala potrebno je mnogo manje energije nego za proizvodnju novog. Imate li mogućnost, odvojite u dvorištu kutak za pravljenje komposta.

SAVJET br.10

Kada slaviš rođendan ili imaš bilo koje drugo slavlje, nemoj kupovati plastične tanjure, čaše, žlice, vilice i ostali pribor. Zamoli roditelje da ti posude svoj pribor ili pripremi grickalice koje se jednostavno uzimaju čačkalicom i na salveti. Ne možeš li ipak bez toga, nagovori roditelje da ti kupe papirnate tanjure i čaše jer se lakše razgrađuju u Prirodi. Zamisli samo koliko se smeća napravi ako koristiš plastičnu amabalažu, a sve samo za par sati zabave, a na smetlištu se razgrađuje tisućama godina!

Djeca sa stavom: Recikliranje je naš izbor!

EO

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30