Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG BIO RING U Teksasu ...

U Teksasu traže način za pretvaranje otpadne u pitku vodu

11.08.2011 u kategoriji BIO RING
Ispiši stranicu

Velika kriza s vodom

Možda se sjećate scene iz filma 'Vodeni svijet' u kojem lik kojeg glumi Kevin Costner svoju mokraću posebnim destilatorom na plovilu pretvara u vodu koju potom popije. Čini se kako bi ovakva destilacija mokraće u pitku vodu uskoro mogla postati stvarnost u Teksasu.

Naime, u teksaškom gradu Big Spring ljudi su suočeni s velikom nestašicom vode, najgorom u posljednjih nekoliko godina. Stoga lokalne vlasti intenzivno rade na iznalaženju rješenja prema kojem bi se otpadne vode pretvarale u vodu koja bi bila dobra za piće.

Vlast već aktivno radi na planu prema kojem će se skupljati otpadna voda iz 27,000 kućanstava, dovoditi do posebnih uređaja koji će je pročišćavati, a potom bi se ova voda pomiješala s vodom koja dolazi iz lokalnog izvora, ali koje je sve manje.

Mnogi su pomislili da će tehnologija korištena za pročišćavanje otpadnih voda biti ona korištena u posljednjoj NASA-inoj misiji u svemiru, međutim vlasti kažu da se ipak radi o drugačijem postupku. Naime, ondje su se koristile posebne vrećice koje su mokraću i znoj astronauta pretvarale u vodu za piće.

Teksas je suočen s velikim sušama što utječe na izvore vode koji sve češće presušuju. Ove godine je ondje palo tek 40 posto od uobičajene količine kiše.

EO

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30