Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG ARHITEKTURA, GRADNJA SKLONIŠTE, tema ...

SKLONIŠTE, tema Guggenheim-Google natječaja

30.10.2009 u kategoriji ARHITEKTURA, GRADNJA
Ispiši stranicu

Koncepti

Povodom 50. obljetnice Guggenheim muzeja, objavljeni su rezultati zanimljivog natječaja Design It koji su ovog ljeta zajednički organizirali Guggenheim i Google Skechup.

Zadatak natječaja: Shelter, odnosno Sklonište, tražio je od dizajnera amatera i profesionalaca da se prepuste kreativnosti i modeliraju vlastito 3D virtualno sklonište, koje mogu idejno locirati bilo gdje u svijetu.

Natječaj je zapravo organiziran prigodno kao nastavak izložbe Učenje kroz rad, u Guggenheim Museum Sackler Center for Arts Education, koja sadrži nacrte, fotografije, i modele izgrađenih studentskih skloništa studenata sa Frank Lloyd Wright School of Architecture, modele studenata koji su za proteklih sedam desetljeća, kroz projektiranje, izgradnju, i život u malim skloništima smještenim u krajolicima u Arizoni i u Wisconsinu, iz prve ruke razmatrali ljudske potrebe za sigurnošću i udobnosti, kao i odnos između arhitekture i mjesta, odnosno okoliša.

Na ovoljetni natječaj je pristiglo gotovo 600 radova, od ljudi iz 68 zemalja, između kojih su sadašnji studenti arhitekture Frank Lloyd Wright of Architecture, odabrali deset finalista, te nakon toga za People’s nagradu, kao najbolji rad Davida Maresa iz Portugala. Nagradu od strane žirija zaslužio je David Eltang iz Danske.

David-Mares-Sklonište 1

Oba Davida u svom se Skloništu, odnosno radu,  vjerojatno kao i većina od svih 600-tinjak autora, bave odnosom pojedinca prema okolišu; Rad Davida Maresa pod imenom CBS - Cork Block Shelter - vidi sklonište kao ekološki stambeni blok, u promjenjivoj mikroklimi, građen od pluta, lokalnog održivog materijala, istovremeno zaštićen i otvoren prema neposrednom okolišu.

Rad koji je ponio nagradu žirija – SeaShelter - bavi se konceptualnim smještanjem objekta u morski ambijent, u plitkom Waddenskom moru, često izloženom plimi koja varira od 1 do 3 metra. Lokacija je i stanište raznih vrsta ptica i tuljana. SeaShelter nudi priliku da ostanete u Waddenskom moru čak i kod plime, i otkrijete divlji život sa morskog dna.
Sklonište, kao svjesni azil, nenasilna promatračnica.

Iako su radovi nagrađenih postavili vrlo zanimljiva konceptualna pitanja, koja bismo i mi postavili, uz neupitni respekt, ipak ne možemo prešutjeti da nas žulja pomisao da bi među svih 600 radova trebali postojati oni koji su još odvažniji i kreativniji, na tragu još veće vezanosti i odgovornosti prema vlastitoj životnoj lokaciji.

>EEM<

Vezani članci

21.11.2009

Komentari (trenutno: 0)

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30