Objavi EKO:

Objavi:EKO!

Objavi EKO

na logičnom

mjestu!

Gdje se nalazite: Naslovnica EKO:EHO:MAG ARHITEKTURA, GRADNJA Održiva gradnja, ...

Održiva gradnja, što je to?

03.09.2009 u kategoriji ARHITEKTURA, GRADNJA
Ispiši stranicu

Novi standardi, stare kvalitete

ODRŽIVOST će uskoro biti NOVI STANDARD u gradnji, za poslovne kao i za stambene potrebe. Za to postoje, sad  i nama razumljivi, jaki i očigledni razlozi. 

Za početak, sjetimo se nekoliko ekoloških razloga: smanjenje emisije ugljika, smanjenje otpada, obnova i očuvanje prirodnih resursa.

Kuća izgrađena na održivi način ima bolju kvalitetu unutarnjeg zraka. Ima smanjenu razinu alergena i toksina u zatvorenom, pomaže ljudima da se osjećaju bolje. Istraživanja su pokazala da radni prostori izgrađeni na načelima održivosti rezultiraju povećanjem produktivnosti i osjećaja ugode u radnom okruženju.

Održivi materijali su kvalitativno usporedivi s njihovim 'dvojnicima' među neodrživima. Često su još izdržljiviji ili imaju druge karakteristike koje su poželjnije. Na primjer, pluto je prirodno antibakterijsko, i kao takvo pogodno za kuhinje i podove kupaonice.

Održivi objekti su općenito više energetski učinkoviti nego njihovi konvencionalni 'rođaci' (do 40% ili više). Bolji sustav projektiranja, pravilno dimenzioniranje opreme i kvalitetno brtvljenje, sve doprinosi smanjenoj potrebi za grijanjem i hlađenjem. S povećanjem cijena izvora energije, kod održivih objekata iznos štednje s vremenom će samo rasti.

Mnoge države u svijetu, i njihove lokalne komunalne službe imaju programe kojima se nude porezne olakšice i povrat za primjenjene održive materijale. Kod nas je to tek u zamislima, ponešto među novijim tehničkim propisima, stidljivo među zakonskim obećanjima, odnosno, za sada je tako, da sve ovisi o vama, želite li početi štedjeti prirodne resurse i živjeti zdravije, dakle, prije svoje društvene zajednice. U dobrim disciplinama dobro je biti među prvima.

Tržište nekretnina polako počinje prepoznavati dodatnu vrijednost održivih zgrada. Radi se i na razvoju metrike koja će uključiti održivost prilikom utvrđivanja vrijednosti objekata.

Uz sve navedene prednosti, zaista je iznenađujuće da ima onih koji žele graditi na bilo koji drugi način. U tom kontekstu ne može se zanemariti loš utjecaj koji odrađuju dezinformacije o tome što je održivost i održiva gradnja.

Naravno, sve dezinformacije imaju svoju "protutežu".

EO

Vezani članci

09.11.2009
20.10.2009
05.09.2009

Komentari (trenutno: 0)

Komentiraj članak

SOJENICA d.o.o.

Zinke Kunc 4

10360 Sesvete

Tel: +385 (1) 20 03 664

Mob: +385 (91) 40 03 664

E-mail: info@sojenica.hr

Radnim danom od 8.30 do 16.30